maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kokkausinspiraation uhri

Heipähei.

Varsinainen viikonloppu taas takana. Terveelliselle, tai ainakin suht terveelliselle ja kohtuulliselle, ruokavaliolle on haistatettu peet ja kouluhommiin päin ei oo edes pierastu koko pe-suilta välisenä aikana. Mjoo :DD Tästä on hyvä pyöräyttää uusi viikko käyntiin!

Sentään tuli tuo liikunta aloitettua taas. Ainakin jossain määrin, mutta eiköhän se tästä.. Uudet asikset lähti kaupasta matkaan, ja nyt on niin hienot musta-pinkit lenkkarit ettei mitää tekosyitä voi kyllä enää antaa estämään lenkille lähtöä. Ei edes huonoa keliä, sillä aikaisemminhan tuli hankittua nuo core-tex -kävelykengät. Investoitu siis on ainakin tuohon aerobiseen puoleen, vielä ku nousis persiis ylös penkistä vähän useammin. Ja jos vaikka sitten loppukeväästä kehtais (henkisestä kantista kyse lähinnä) palata entisen rakkaan harrastuksensa pariin.. hmmmmm.. we'll see..



Noh. Ruokaa! Keskiviikkona(?) tuli kokkailtua herkullista "inkivääripossua" ja uunibataattilankkuja. Oli maukasta! Tässä vähän "ohjetta" (;P) yleisön pyynnöstä:





Inkiväärillä maustettua porsasta, herkkusieniä ja munakoisoa

  • N. 400g porsaanlihaa (viljaporsas on hyvä), suikaleina
  • 1 munakoiso, viipaloidaan
  • Herkkusieniä, määrä oman maun mukaan, viipaloidaan
  • 1 sipuli, reiluina lohkoina
  • Rypsiöljyä
  • Soijakastiketta
  • Valkoviinietikkaa, n. 2 rkl
  • Inkivääriä, jauheena (mieluusti käytän myös oikeaa inkivääriä)
  • Suolaa (tarvittaessa)
Porsaanliha ruskistetaan öljyssä (tiedetään, on rasvaista lihaa, mutta...) ja mahdollisuuksien mukaan jos lihasta halutaan oikein mureaa, annetaan hautua n. puoli tuntia. (Jos ei, liha voi olla luonnollisesti hieman sitkeää.)

Sekaan lisätään pari ruokalusikallista etikkaa (tai maun mukaan - ei kannata laittaa liikaa, hyi!!!), soijakastiketta (oman maun mukaan, itse laitan suht reilusti =P) ja (reilusti) inkiväärijauhetta. Jos käyttää oikeaa inkivääriä, sen voi lisätä pieneksi pilkottuna jo lihan ruskistusvaiheessa. Maistetaan. (Maku saa olla tässä vaiheessa "liian voimakas", mutta hyvä kuitenkin tarkistaa..)

Lisätään joukkoon (pannu kuumana) sipuli, munakoiso ja herkkusienet. Sekoitetaan ja maistetaan - ja maustetaan, mikäli maku ei ole tarpeeksi voimakas. Mikäli soijakastiketta ei enää halua lisätä, voi käyttää hieman suolaa.. Tärkeintä on kuitenkin tarkistaa maku ennen tarjoilua.. :)


Bataattilankkujen maagista onnistumisreseptiä etsin yhä, joten sitä ei tässä nyt sen kummemmin ruodita. Pestään, pilkotaan, huuhdotaan, öljytään kevyesti ja pidetään 30-15 min kuumassa (200-250) uunissa. Möh. Eli etsin itsekin vielä kikkaa, kuinka niistä saisin (mielellään uunissa ja mahdollisimman vähävaivaisesti) ihanan rapeita!


Hmm... Mutta. Yksi resepti kuitenkin on, jonka voisin tässä mainita :) Löysin nimittäin aivan mahtavan hampparisämpyläreseptin täältä (Kotikokki.net, käyttä Lynxin resepti)! Ihan loistava ohje, onnistuu kiitettävästi myös ilman munaa ja lopputulos on koostumukseltaan ja ulkonäöltään hampurilaissämpylämäinen :) Yleensä kun on itse tehnyt, on lopputulos ollut liian kiinteä ja "perussämpylämäinen".. (tai sitten on ollut tekijässä vika)

Tässä oma versioni, tai oikeastaan muunnokseni tuosta loistavasta ohjeesta:


Hampurilaissämpylät, n. 20 kpl (halkaisija vajaa 10 cm)

  • 6 dl vettä
  • 1,5 pss kuivahiivaa
  • 4 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • n. 17 dl jauhoja (osa saattaa jäädä sämpylänpyöritysvaiheeseen)
    • Näissä käytin n. 2/3 vehnäjauhoa ja 1/3 ruisjauhoja
Sekoitin lämpöiseen (kättä lämpöisempään) veteen siirapin ja suolan, jonka jälkeen lisäsin joukkoon jauhot pikkuhiljaa ensin sekoittaen, sitten vaivaten. Kun jauhoja on lisätty sen verran, että taikinasta muodostuu suht löysä mutta kiinteä "pallo", lisätään öljy vaivaten taikinaan. Kun öljy on sekoittunut tai "imeytynyt" taikinaan, annetaan sen levätä lämpöisässä peitettynä esim. liinalla (jotta taikina saa henkeä) puoli tuntia - tunnin ajan. Sen jälkee taikinasta kaulitaan n. 1,5-2cm paksu levy, josta irrotetaan muotilla halutun kokoisia leipäsiä (käytin shakeriä, sitä, mistä useimmat nauttii proteiini- ja palautuspirtelönsä :DD). Voidellaan rasvalla/soijamaidolla ja laitetaan päälle seesaminsiemenet tms. (jos muistaa, toisin kuin allekirjoittanut). Leivät laitetaan pellille ja annetaan taas nousta puolituntia-tunti.

Sämpylöitä paistetaan 200 asteessa n. 12-15 minuuttia. :) ja sitten kasataan ja nautiskellaan!




Tätä sämpyläohjetta aion tulevaisuudessa varmaankin kokeilla myös täysin vehnättömänä :) Kunhan vaan selvitään näistä :) Omnom. Ja kuvaakin varmaan, kunhan saa nuo jäljellejääneet joku päivä pakkasesta ulos. :)


Joo. Kesätöitä ei oo vielä napannut eikä harjoitteluakaan sen koommin. Saas nyt nähdä sitten mitä tästäkin kesästä tulee.. hohhoh..


Mistä mieleeni tulikin koulu! Tällä hetkellä jäljellä näyttäisi olevan..

  • 7 kohtuu laajaa ryhmäpalautusta 
  • 14 erikokoista ja -laajuista yksilöpalautusta
..sekä muutama pienempi palautus. Dedikset vaihtelee huomisesta huhtikuun loppuun. Hallelujah. (Eipä tuo kaikista varmaan kummemmalta kotityömäärältä tunnu, mutta.. itse tunnen oloni kyllä työllistetyksi!)


Noh, anyway. Hyvää yötä ja hyvää alkavaa viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti